ARTSY,  INSPIRATION

5 lucruri care nu le știai despre colorat + 10 desene gratuite

Probabil ați observat în jurul vostru că tot mai multă lume colorează în timpul liber. Poate că vi se pare o activitate pentru copii, însă nu vă grăbiți să îi judecați pe cei care aleg să se relaxeze colorând. Iată 5 lucruri pe care poate nu le ştiai despre colorat. În final, vei găsi 10 desene gratuite pe care le poţi lista şi colora la rândul tău dacă vrei să încerci şi tu.

1. Carl Jung le-a prescris pacienţilor săi coloratul

Psihanalistul Carl Jung obişnuia să şe prescrie pacienţilor săi coloratul pentru a se calma şi a-şi focusa atenţia. Acesta le dădea pacienţilor manadale, “simboluri originare din hinduism şi budism, care reprezintă universul. Mandala este o diagramă circulară ce păstrează cu rigurozitate o anumită simentrie care se concentrează cu toată forța asupra unui centru, având ca structură tipică împărțirea suprafeței în patru segmente egale”. (Wikipedia)

Psihologii prescriu şi astăzi coloratul pacienţilor lor, pentru a-i ajuta pe aceştia să se calmeze, însă nu consideră coloratul terapie prin artă (sursa).

2. Exersează vederea şi abilităţile motorii

Datorită coordonării de care este nevoie atunci când colorăm, nu ne exersăm doar vederea, ci şi abilităţile motorii, respectiv coordonarea dintre mână şi ochi. De asmenea, creierul nostru învaţă să se concentreze.

3. Eliberare de stres

Pentru unele persoane, coloratul poate fi activitatea ideală de relaxare, reducând activitatea amigdalei, partea din creierul nostru care reacţionează la stres. Drena Fagen, terapeut prin artă consideră că activitatea poate fi considerată relaxantă, unele persoane asociind-o cu mindfulness, un nou curent al psihoterapiei care presupune să trăieşti aici şi acum, să conştientizezi momentul prezent.

DSC_4726

4. Puteţi colora şi în oraş

Dacă sunteţi din Cluj şi ajungeţi la Mint Bistro, veţi găsi pe fiecare masă câte o coală pe care o puteţi colora cât sunteţi acolo.

În Statele Unite s-au înfiinţat cluburi de colorat. În Minesotta există Ladies Coloring Club unde membrele se întâlnesc o dată pe lună să bea un cocktail şi să coloreze împreună.

5. Au crescut vânzările la cărţi

Datorită vânzării de cărţi de colorat pentru adulţi, vânzările de cărţi în Statele Unite au crescut de la 559 milioane de cărţi vândute în 2014, la 571 milioane exemplare vândute în 2015. Pe Amazon, 5 din top 10 cărţi ale anului 2015 după vânzări sunt cărţi de colorat. O altă publicaţie care a sporit vânzările a fost volumul de vânzări este Go set a watchman de Harper Lee, autoarea cărţii Să ucizi o pasăre cântătoare. Această carte a fost controversată pentru că nu este clar dacă autoarea şi-a dorit publicarea acestei cărţi, însă vânzările record ale acestui volum sunt o anomalie, susţine Forbes.

BONUS: 10 pagini de colorat gratuite

Vei găsi mai jos 10 imagini de colorat. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe poză pentru a ajunge la linkul de unde le poţi descărca. Enjoy!

Bufnițe

Meduze și pești

sea coloring

Citate

Veverița, din cartea Pădurea fermecată

vevgerita

Pisici

Căsuțe

Fluturași

Girafa

giraffe

Mașina flower power

Păun

paun

 

(Re)Surse:
http://www.foxnews.com/health/2015/12/28/health-benefits-coloring-books-attracting-adults-to-childhood-pastime.html
http://fractalenlightenment.com/14683/life/carl-jungs-psychological-diagnosis-using-mandalas
http://www.agerpres.ro/opinia-specialistilor/2014/12/9/ce-este-mindfulness-ul-
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.