FASHION,  INSPIRATION

Formula fotografiei fashion suprarealiste

Guy Bourdin este fotograful care alături de Helmut Newton sau Deborah Turbeville a revoluţionat fotografia de modă a anilor ’60. El este cel care a creat secvenţe narative din pictorialele sale, folosindu-se de modele pentru a pune în evidenţă produsul.

A devenit celebru prin pictorialele realizate între 1955 şi 1987 în ediţia franceză a revistei Vogue, dar şi prin campaniile publicitare pentru Charles Jourdan, producător de pantofi.

It was fashion at the brink: clothes to be raped in, shoes to be found dead in, a scarf to be strangled by.
043-guy-bourdin-theredlist
Dacă luăm în considerare prietenia strânsă care l-a legat pe Bourdin de Man Ray, o să înţelegem tendinţa fotografului de a crea scene aproape distopice, suprarealiste. Artiştii pe care i-a admirat mult sunt Man Ray şi Renee Magritte, ambii reprezentaţi de seamă ai suprarealismului.
I will not say whether Guy Bourdin has anything important to show us. I don’t like elegies. All the same, I can tell you that Guy Bourdin is trying with all his heart to be more than a good photographer.

(Man Ray la deschiderea expoziţiei lui Guy Bourdin din Paris în 1952)

041-guy-bourdin-theredlist

 

Guy Bourdin crează o lume “glossy pulp-crime” în care femeile sunt încătuşate, spânzurate sau înecate. Ele devin victime anonime, de cele mai multe ori capetele sau feţele lor fiind tăiate din cadru. Privitorul, în rolul său de voyeur le identifică doar prin hainele pe care le poartă sau după pantofii pe care îi lasă în urmă.Bourdin s-a jucat cu falsul imaginii de fashion, exagerând-ul prin suprafeţe lucioase, modele dispuse în poze foarte grafice sau juxtapuneri inspirate din suprarealism.

042-guy-bourdin-theredlist 006-guy-bourdin-theredlist

Falsul din imaginile lui Bourdin ascund dramele din viaţa sa personală. Guy a fost o persoană foarte întunecată şi excentrică. Născut în Paris în 1928, a fost abandonat la scurt timp de mama sa, iar tatăl l-a trimis în Normandia şi în Paris, la bunicii din partea mamei.

 

003-guy-bourdin-theredlist
În 2003, The New York Times spuneau despre Guy Bourdain:

abandonment became a personal and professional leitmotif. How often in his pictures do the models float in stark isolation?

bpentax-calandar-19801
Se spune că Guy Bourdain şi-ar fi văzut o singură data mama, o femeie palidă, roşcată, foarte elegantă. Această imagine, a femeii roşcate, palide, este recurentă în fotografiile sale. Fratele său vitreg, Michael îşi aduce aminte:

Guy never forgave his mother for letting him down. He was hard with women.

guy-bourdin-vogue-1977-paris

Bourdin transformă privitorul în voyeur al unor scene nenaturale. Femeile sunt simple obiecte de decor, folosite pentru a scoate în evidenţă hainele sau pantofii.

guy-bourdin-4 3599542349_450060359f_o

 

Manechinul reprezentând o femeie a fost unul dintre motivele recurente ale curentului suprarealist, iar fotograful s-a folosit de modele drept recuzită.

 

Galliera-Models-Bodies-Guy-Bourdin-1978

Guy Bourdin a preluat suprarealismul în forma sa cea mai pură, sondarea adâncurilor cele mai întunecate ale subconştientului, în fotografia de modă, creând un stil inconfundabil.

009-guy-bourdin-theredlist
For Bourdin, beauty never appeared without its accomplices death, filth, and laughter. (Luc Sante, 2003)
038-guy-bourdin-theredlist

Umorul său negru şi frumuseţea nenaturală a viziunii sale au fost redescoperite şi preluate de numeroase generaţii de fotografi, cum ar fi Nick Knight, Mert Alas şi Marcus Piggot sau Steven Meisel, dar şi de staruri cum ar fi Robert Palmer sau Madonna.

010-guy-bourdin-theredlist

Fotografia fashion suprarealistă =                                                Guy Bourdain + glamour + voyeurism

(Re)surse:
“Sighs and Whispers,” by Rosetta Brooks.Guy Bourdin, V&A Publications: London, 2003
http://www.vogue.com/voguepedia/Guy_Bourdin
http://davidbaylissphotography.blogspot.ro/2012/12/guy-bourdin.html 
http://www.lookonline.com/guybourdin.html
http://www.dailymotion.com/video/xr5e8r_dreamgirls-the-photographs-of-guy-bourdin-full-length_shortfilms 

https://www.artsy.net/artist/guy-bourdin 

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.