LIFESTYLE,  WORKING GIRLS

Top 5 site-uri pentru a spori productivitatea si creativitatea la munca

Aţi observat vreodată că vă puteţi concentra şi lucra mai bine atunci când în jurul vostru este zgomot ambiental moderat? De multe ori ne este greu să găsim spaţiul perfect pentru munca creativă. Într-un birou vom avea mereu parte de întreruperi, şedinţe sau zgomot prea mare, dar nici alternativa, de a ne închide într-un spaţiu fără niciun fel de zgomot nu este benefică productivităţii.Un nivel de zgomot ambiental moderat, în jur de 70 decibeil, corespunzând zgomotului dintr-o cafeneau sau a televizorului pornit în cealaltă cameră, are un efect benefic asupra creativităţii şi productivităţii.Cel puţin aşa susţin Ravi Mehta, Rui (Juliet) Zhu, şi Amar Cheema într-un studiu publicat în Journal of Consumer Research în decembrie 2012.

Autorii studiului susţin că lucrul într-un mediu cu zgomot ambiental moderat activează creierul pentru gândirea abstractă,  facilitând astfel producerea de idei creative.

Cu toate acestea, aceia dintre noi care avem joburi şi taskuri care cer maximă atenţie, cum ar fi contabilii de exemplu, zgomotul ambiental este contraproductiv, pentru ei recomandându-se linişte completă în birou.

Pentru cei care nu avem libertatea de a ne plimba toată ziua prin cafenele sau restaurante pentru a găsi zgomotul ambiental mai sus menţionat, au apărut alternativele: site-uri şi aplicaţii mobile care reproduc diferitele nivele de zgomot alb sau “white noise” benefic pentru lucru.

1. Coffitivity

NEW-_app_coffitivity

Lansat în martie 2013, Coffitivity este un serviciu online creat pe baza studiului amintit mai sus, care reproduce zgomotul unei cafenele.

“Coffitivity oferă mixul perfect: Poţi auzi espressorul, dar şi oameni vorbind sau mâncând.” spune CallWood, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Serviciul oferă trei variante de zgomot: “Morning murmur”, “Lunchtime lounge” sau “University Undertones” şi poate fi folosit atât în varianta desktop, cât şi pe iOS sau Android.

2. Noisli

3653_noisli

 

Noisli este un alt serviciu care oferă zgomot de fundal cu un design minimalist şi background colorat care se schimbă periodic. Pe lângă zgomotul dintr-o cafenea, pe site puteţi alege şi zgomote din natură pe care le puteţi asculta individual sau suprapuse.

3. Focus @ will


Focus @ will este un alt site care oferă muzică potrivită pentru muncă, însă pentru a putea asculta, trebuie să vă creaţi un cont. Puteţi alege din mai multe variante de muzică: clasic, focus Spa, Up Tempo, Alpha Chill, acustică, cinematic, ambientală, apă, Baroque Piano, ADHD Bea Test. Pentru alte funcţionalităţi cum ar fi Productivity Tracker există varianta premium.

4. Brian Eno’s Music for Airports

 

Brian Eno’s Music for Airports este un album lansat în 1978, dar care şi astăzi este considerat una dintre cele mai bune înregistrări cu muzică ambientală din toate timpurile.

 

5. Soundrown



Soundrown este un alt serviciu, similar cu Noisli, care oferă o varietate de sunete: cafenea, ploaie, valuri, foc, păsări, tren, etc.

Pentru cei care vor mai multe variante, găsiţi mai jos o listă cu alte site-uri cu zgomot ambiental:

http://raining.fm/ – facee exact ceea ce spune, e zgomot de ploaie
http://coding.fm/ – zgomot de tastatură, pentru programatori 🙂
http://musicforprogramming.net/ – tot pentru programatori, cu muzică de data asta

(Re)Surse:
http://well.blogs.nytimes.com/2013/06/21/how-the-hum-of-a-coffee-shop-can-boost-creativity/?_php=true&_type=blogs&smid=tw-nytimes&_r=1&
http://99u.com/articles/16711/turn-it-up-how-the-right-about-of-ambient-noise-increases-creativity
http://www.jstor.org/stable/10.1086/665048?__redirected

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.