ADVENT,  CRACIUN

5 Decembrie – Cine este de fapt Mos Nicolae?

După cum ne-am obişnuit de când eram mici, Moş Nicolae vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 Decembrie. În seara zilei de 5 Decembrie, ghetele şi cizmuliţele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă sau în geam. Conform tradiţiei, copiii cuminţi primesc dulciuri şi fructe, iar cei răi câte o joardă. 

 Dar cine este de fapt Moş Nicolae şi care e povestea sa?

Pe Moş Nicolae, sau Sfântul Nicolae cum e cunoscut în calendarul bisericesc, îl sărbătorim în fiecare an în data de 6 decembrie. Nicolae a trăit în secolul al 4-lea şi a fost episcop de Myra, în regiunea Lykien din Asia Mică, atunci parte a Imperiul Roman. De mic a impresionat pe toată lumea cu minunile pe care le făcea, cum ar fi readucerea la viaţă a unui corăbier căzut de pe catarg sau vindecarea unor boli incurabile. Imaginea de astăzi, cea de aducător de daruri, a apărut însă mult mai târziu.
Pere Fouettard în Franţa
În Franţa secolului XVI, localnicii au inventat un persoanj grotesc, Perre Fouettard – acesta îl reprezenta pe Carol al V-lea purtând un bici cu care încerca să pedepsească tinerii şi tinerele care se aflau pe străzi.
În timp, a devenit un obicei ca împreună cu Sfântul Nicolae, patronul copiilor, să apară şi Pere Fouettard, personajul creat de breasla tăbăcarilor din Mertz, care pedepsea copiii neascultători cu nuieluşa.
Knecht Ruprecht în Germania
Knecht Ruprecht este un alt personaj care îl însoţeşte pe Moş Nicolae. Acesta a apărut pentru prima dată în scrieri din secolul al XVII-lea ca parte a unei procesiuni de Crăciun din Nurenberg. Conform tradiţiei acesta apare în casele oamenilor în ziua Sfântului Nicolae. El este un personaj cu barbă lungă, imbrâcat cu o blană, de care sunt agăţaţi mici clopoţei. În unele cazuri, Knecht Ruprecht poartă la el un baston lung şi o pungă cu cenuşă.
Se spune că acesta întreba copiii dacă ştiu să se roage. Dacă ştiau, le dădea mere, nuci şi turtă dulce, iar dacă nu, îi bătea cu sacul de cenuşă. Alte variante ale poveştii spun că acesta le lăsa copiilor răi câte o joardă în pantofi pentru ca părinţii să aibă cu ce să îi bată.
Voi ce daruri faceţi anul acesta de Moş Nicolae?
Astept sa imi spuneti si ce ati primit 😉
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.