ADVENT,  CRACIUN,  INSPIRATION,  LIFESTYLE

4 Decembrie – De ce ne sarutam sub vasc?

Cunoaştem cu toţii scenele din filmele americane în care îndrăgostiţii se sărută sub vâsc de Crăciun. Dar de unde îşi are originile această tradiţie şi ce înseamnă ea?

Vâscul este considerat un simbol al vieţii şi al fertilităţii şi era folosit ca protecţie împtriva otravei sau chiar pentru proprietăţile sale afrodiziace. Acesta se culegea atât cu ocazia solstiţiului de vară, cât şi de solstiţiul de iarnă, iar obiceiul de a decora casa cu vâsc de Crăciun îşi are originile în tradiţiile pre-creştine şi cele ale druizilor.

 

Istoria vâscului


Legenda spune că vâscul era planta sacră a Friggăi, zeiţa iubirii şi mama lui Balder, zeul soarelui de vară în mitologia norsă. Balder visa despre moarte, iar mama sa era foarte alarmată, deoarece dacă se întâmpla ceva cu fiul său, toată viaţa de pe pământ ar dispărea. Balder era invincibil, nimic de pe pământ sau de sub pământ nu îi putea face rău. Dar Loki, zeul răului, singurul duşman a lui Balder, aflase o plantă care nu creştea nici sub nici pe pământ, ci în stejar. Acea plantă era vâscul.

b1aabcc9ffc29c33f4ee1d73f0299af2

Loki a creat astfel un cap de săgeată din vâsc şi i l-a dat lui Hoder, zeul orb al iernii. Acesta a lansat săgeata şi l-a omorât pe Balder. Timp de trei zile, fiecare element a încercat fără succes să îl readucă pe Balder la viaţă. Singura care a reuşit a fost Frigga, mama sa. Se spune că lacrimile vărsate de aceasta s-au transformat în bobiţele albe care cresc pe vâsc.


Fericită că şi-a readus băiatul la viaţă, Frigga săruta pe toată lumea care trecea pe sub copacul în care creştea vâscul, iar legenda se încheie cu un decret conform căruia celor care vor trece pe sub vâsc, nu li se va întâmpla nimic rău, vor primi doar un sărut, în semn de iubire.

37b30f0985242b677c6ae7afdcf007e6

 Sărutul sub vâsc
Sărutatul sub vâsc a fost asociat pentru prima dată cu festivalul grecesc Saturnalia, iar mai târziu cu rituri primitive de căsătorie. Acest obicei îşi are originile în două crezuri diferite. Unul dintre acestea spune că vâscul are puterea de a păstra ferilitatea. Dacă o tânără fată nu era sărutată în seara de Crăciun, atunci aceasta nu se va căsători în anul care urmează.
La final, m-am gândit să vă dau câteva idei cum puteţi integra vâscul în decorul de Crăciun 🙂
 PicMonkey-Collage6
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.