Uncategorized

Ţuru şi Hristos a înviat!

De când mă ştiu, am petrecut aproape în fiecare an Paştile la Mediaş. 
Aici, pe lângă tradiţionalele ouă roşii, drob şi altele asemenea, duminica Paştilor este marcată  de o tradiţie care datează din 1850 – jocul de ţuru.

 

Ţuru este un joc foarte asemănător oinei, care presupune formarea a două echipe. O echipă aruncă mingea, iar cealaltă trebuie să o prindă pentru a se schimba rolurile. Terenul este o stradă în pantă marginită de valea Moşnei din cartierul Olga Bancic, iar căştigătoare este declarată echipa care rezistă cel mai mult în joc. 
Locatarii străzii Stejarului, unde se desfăşoară anual jocul, s-au obişnuit deja cu ideea că după Paşti sunt nevoiţi să schimbe câte o ţiglă spartă de mingea de joc.

După terminarea jocului, participanţii servesc o felie de cozonac şi un pahar de vin, lucru făcut de spectatori încă de la prima lovitură de minge. Pe teren rămând copiii şi tinerii care vor şi ei să-şi încerce norocul cu mingea.

Jocul de ţuru este de altfel un bun pretext pentru medieşeni de a ieşi la aer în dimineaţa de Paşti şi de a se întâlni cu familia, cu prietenii sau cunoştiinţele la o poveste însoţită (de câţiva ani încoace) de un mic sau o bere – motiv pentru care şi alimentara din zonă are program special de Paşti.  

Acestea fiind spuse (de fapt, scrise), nu-mi rămâne decât să vă urez Hristos a Înviat! şi să aveţi o primăvară minunată!

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  • Anonymous

    La vecini oare v-ati gandit. Vecinii sunt satui pana peste cap de jocul de turu. Unii locatarii ai străzii unde se desfăşoară anual jocul, nu ca s-au obişnuit sunt pur si simplu stresati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.