INSPIRATION,  LIFESTYLE,  TRAVEL

Un weekend în Köln

Dacă tot am petrecut aproape trei săptămâni lângă Köln, în Troisdorf mai exact, m-am gândit să vă ofer câteva idei pentru un city break în Köln. Eu am fost în oraș doar în cursul zilei și am avut norocul să prind un weekend cu soare și vreme bună.

Köln este cunoscut pentru Dom, inclus în patrimoniul UNESCO, dar este și locul de naștere al celebrului Eau de Cologne. Aflat pe ambele maluri ale Rinului este cel mai cald oraș din Germania. Orașul se întinde pe 405 km pătrați și are o populație care depășește cu puțin 1 milion de locuitori. Cu toate că am avut emoții să merg singură în oraș după evenimentele din noaptea de anul nou, trebuie să recunosc că m-am simțit în siguranță.

Domul

Primul lucru pe care îl vezi când ieși din gară este Domul, adăugat încă din 1996 în patrimoniul UNESCO. Acesta a fost construit in secolul al 13-lea, iar cu toate că mare parte a orașului a fost distrusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, catedrala, împreună cu alte câteva edificii istorice de pe malul stâng al Rinului, au supraviețuit.  Vei înțelege grandoarea sa, atunci când stai în fața lui. Este impresionant.

În interior vei descoperi moaștele celor Trei Crai de la Răsărit, dar și numeroase altare, vitralii și mozaicuri spectaculoase.

În jurul domului

Pe lângă străzile cu numeroase magazine, în jurul domului veți găsi Filarmonica, a cărei sală de concerte este ascunsă de ochii curioșilor și se găsesște sub piațeta aflată lângă muzeul de artă modernă Museum Ludwig. În timpul repetițiilor și al concertelor traficul în mica piațetă este interzis, pentru a oferi condiții optime de audiție. Muzeul Ludwig găzduiește lucrări ale lui Andy Warhol, Jackson Pollock, Marc Rothko, precum și lucrări de artă fotografică ale lui Man Ray sau seria de case semnată Berhnhard și Hilla Becher. De asemenea, muzeul Ludwig găzudiește cea mai mare colecție Picasso din afara Spaniei.

 

Muzeul romano-germanic, afalt tot in imediata vecinantate a Domului, expune piese arheologice, de origine romană, descoperite în Köln și în împrejurimi. Aici poți admira cea mai mare colecție de obiecte din sticlă, provenind din acea perioadă. Alte muzee interesante din Köln pe care nu vrei să le ratezi sunt muzeul parfumului Farina și cel al ciocolatei.

Shopping

Dacă ajungi sâmbăta în Köln trebuie să știi că va fi aglomerat. Pe lângă multimea de turiști, vei intalni și mulți localnici, inclusiv din orașele vecine, care confera forfotei specifice zonelor comerciale culoarea locala. Pe străzile comerciale aglomerate se circulă pe două benzi, ca pe autostradă. 🙂 Dacă nu te deranjează aglomerația din magazine, vei reuși să-ți reîmporspătezi garderoba păstrând pasul cu trendul actual.

Încă un lucru important – duminica în Germania magazinele sunt închise. Eu am găsit câteva deschise în gară, dar pentru shopping nu vă recomand duminica.

Primăria veche , Alter Markt și malul Rinului

Plecând din piața Domului și îndreptându-vă spre Rin veți descoperi primăria veche, catedrala Sf. Martin și piața veche, cu terase care dau culoare locului. Într-o zi însorită veți descoperi aceeași atmosferă vivantă ca în Piața Muzeului din Cluj.

Podul Hohenzollern, podul feroviar cu cel mai mare trafic

Dacă iei trenul spre Köln, vei trece Rinul spre gara centrală pe podul Hohenzollern. Podul a fost inaugurat în 1911 și pe partea pietonală este plină de love locks. Veți găsi nenumărate modele și forme în magazinele de suveniruri din zonă, inclusiv cu posibilitatea de a inscripționa lacătul cumpărat. 🙂 Adevărata provocare va fi să găsiți o bucățică de pod unde să îl agățați.

Köln Panorama

Trecând Rinul pe podul Hohenzollern spre gara Bonn Deutz, te întâmpină o clădire modernă, înaltă, Köln Panorama, de pe a cărei platformă vei putea admira panoramal orașului. Accesul pe terasă, aflată la etajul al 28-lea, costă 3 EUR de persoană, iar vara au unele seri cu program prelungit în care vei putea admira orașul luminat.

Köln Messe, Malul Rinului și Rheinpark

De pe terasa Köln Panormaa, pe aceeași parte a Rinului, vei descoperi Messe, un complex destinat conferințelor și congreselor din toate domeniile. Este o clădire imensă, având fațada din cărămidă aparentă, specifică stilului arhitectural al nordului Germaniei. Urmând promenada, vă puteți îndrepta pașii spre Rheinpark, care se întinde pe 40 hectare, declarat monument protejat încă din 1989. În anii 1957 și 1971 aici a avut loc expoziția națională de grădini.

 

Din Rheinpark puteți lua funicularul până în fața Grădinii Zoologice.

Funicularul funcționează din martie până în noiembrie și o călătorie dus costă 4,5 EUR sau dus-întors 6.5 EUR.

Grădina zoologică

Grădina zoologică, deschisă încă din 1860, este un parc imens, care adăpostește peste 10.000 de animale. Punctule principale de atracție al grădinii este parcul de elefanți, și mai nou inauguratul hipodrom. Dacă vreți să mergeți la grădina zoologică, trebuie să știți că prețul unui bilet este de 19.50 EUR și include accesul la zoo și la acvariu. În incinta grădinii veți găsi tarabe și chioșcuri cu răcoritoare și gustări, iar înainte de ieșire, un restaurant cu autoservire unde veți putea lua masa.

Voi ați fost în Köln? Ce v-a plăcut cel mai mult?

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.