INSPIRATION,  LIFESTYLE

Cum sa ai conversații mai bune

Oare mai purtăm conversații adevărate în epoca vitezei, a internetului și a attention span-ului de 8 secunde? (sursa) De câte ori nu v-ați aflat în oraș cu prietenii și v-ați trezit navigând pe telefon fără să fiți atenți la ce se discută? Ei bine, mie știu că mi s-a întâmplat. 🙂 Așa că articolul de astăzi vine cu o colectie de sfaturi pentru a purta conversatii mai bune și de a ne bucura de ele. Acestea sunt preluate din discursul susținut la TED de Celeste Headlee, scriitoare și jurnalist radio, sunt simple și cred că ar trebui cu toții să ținem cont de ele.

Sunteți încă aici? 🙂 Bun! Să începem.

Nu fă mai multe lucruri în același timp (Don’t multitask!)

Nu vei putea fi atent(ă) la mai multe lucruri de-odată, iar persoanele cu care conversezi se vor simți prost dacă văd că stai cu telefonul în mână sau eștii atent(ă) la altceva. A purta o conversație presupune să acorzi atenția ta interlocutorilor și nu telefonului.

 Așteaptă-te ca oamenii să reacționeze la ce ai de spus

Comunicarea este bidirecțională, iar interlocutorii vor reacționa la ce ai de spus. Dacă te aștepți să vorbești doar tu, fără să le dai celorlalți dreptul la replică, atunci te poți apuca de un blog sau să scrii într-o revistă/ziar. Numănui nu îi place să fie acaparată discuția fără drept la replică.

Pregătește-te să înveți ceva din fiecare conversație pe care o porți.

 Folosește întrebări deschise

Pentru efect garantat, folosește întrebările jurnalistice – cine? ce? când? cum? unde? de ce? Oamenii răspund cel mai ușor la întrebările de bază și vă va fi mult mai ușor să porniți o conversație folosind întrebări deschise, la care interlocutorul vostru e nevoit să răspundă cu mai mult decât un simplu da sau  nu.

Lasă conversația să curgă

De obicei conversațiile au un ritm al lor și vor lua diferite turnuri. Nu te crampona și bucură-te de orice oportunitate de a afla lucruri noi.

 Dacă nu știi ceva, spune-o

Nimeni nu s-a născut învățat și nu e nicio rușine să recunoști dacă nu știi ceva. Ba mai mult, dai dovadă de integritate, iar interlocutorul tău va aprecia sinceritatea.

 Nu egala experiențele tale cu ale interlocutorilor

Dacă cineva povestește despre o experiență, nu trebuie să direcționezi discuția spre tine. Fiecare persoană e unică, și percepem ceea ce ni se întâmplă în moduri diferite. Doar pentru că ai trecut printr-o situație similară nu înseamnă că trebuie să întrerupi interlocutorul. Lasă-l să termine povestea. Într-o conversație, toți interlocutorii sunt egali și merită atenția noastră. Nu te folosi de acestea doar în scopuri promoționale. Vei avea surpriza să înceapă lumea să te evite dacă observă că este singurul motiv pentru care conversezi cu ei.

Evitã repetițiile

Nimănui nu-i place să audă aceeași poveste de mai multe ori.

 Nu intra în prea multe detalii

Poți să prezinți povestea ta și fără să intri în prea multe detalii. De cele mai multe ori interlocutorul va ține minte acțiunea, și nu detaliile. Gândește-te la cărțile pe care le-ai citit și care aveau pasaje interminabile cu descrieri. Erau plictisitoare, așa-i? Ei bine, nici interlocutorii tăi nu vor aprecia bogăția de detalii.

 Sfatul numărul 9 și cel mai important… ASCULTĂ!

Cel mai important sfat, este să asculți. De cele mai multe ori, în timp ce vorbește cineva ne trec alte gânduri prin minte, apoi ne amintim de o poveste pe care dorim să o împărtășim cu interlocutorul nostru și nu mai suntem atenți la conversație. Petrecem timpul în care partenerul de conversație ne transmite un mesaj pregătind un răspuns pentru el, chiar dacă încă nu știm care e mesajul la care trebuie să reacționăm.

Fii concis!

Ultimul sfat se referă la a transmite doar esențialul. Lumea nu e intersată de detalii, nu le vor ține minte oricum și dacă dai prea multe detalii riști să le pierzi atenția.

Sper să ajungeți să puneți în aplicare măcar unul dintre sfaturi și să îmi spuneți dacă aceste sfaturi v-au ajutat să purtați conversatii mai bune cu cei din jurul vostru. 

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.