DESCOPERA ROMANIA,  TRAVEL

Weekend getaway: Grădina Zmeilor

Aflată la nici 100 km de Cluj, rezervaţia naturală Grădina Zmeilor este destinaţia ideală pentru o excursie de o zi.

Grădina Zmeilor se află în judeţul Sălaj, în apropierea satului Gălgău Almaşului, 82 km de Cluj. Noi am vizitat-o azi vară în drum spre Moigrad (despre care v-am povestit aici).

 

Grădina Zmeilor se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare şi le oferă curioşilor un spectacol creat de jocul dintre stânci şi vegetaţie. Formaţiunile din gresii au primit nume de la localnici, fiind însoţite de nişte legende. Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul sau Sfinxul, au forme bizare dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

DSC_3423

 

Una dintre legendele locului spune povestea zemilor hapsâni din Gâlgău Almaşului, care furau fetele oamenilor. Într-o zi unul dintre zmei a furat soarele de pe cer, dar – ca în mai toate basmele – un voinic a decis să îl înfrunte, învingând zmeul şi redând lumii soarele. Acesta i-a orbit pe ceilalţi zmei, veniţi în ajutorul zmeului, iar una dintre fetele eliberată de voinic, i-a vrăjit, şi aceştia s-au transformat în stane de piatră.

DSC_3377

Stânca “Fata Cătănii” are la rândul ei o legendă, care spune că o fată din sat s-a îndrăgostit de un soldat de la curtea împăratului. Aceasta ar fi vrut să fugă în lume cu iubitul său, însă mama ei a blestemat-o, transformând-o în stâncă.

PicMonkey-Collage
Cei de la Ghid Video Turistic au creat un video cu filmări aeriene ale rezervaţiei, care merită să fie vizionat. 🙂

Gradina Zmeilor from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Vă recomand aşadar o excursie de weekend la Grădina Zmeilor. 🙂 Nu o sa vă pară rău şi cu siguranţă e spectaculoasă în orice anotimp.
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.