ADVENT,  CRACIUN,  INSPIRATION

23 Decembrie – Armistitiul de Craciun

Armistiţiul de Crăciun este un moment din timpul Primului Război Mondial care a intrat în istorie.
Ssoldaţii aliaţilor şi cei germani sunt nevoiţi să sărbătorească Crăciunul anului 1914 pe front, în tranşee, germanii luând în serios sărbătoarea, după cum povesteşte unul dintre soldaţii care au participat la armistiţiu.

“Tranşeele lor erau toate împodobite cu pomi de Crăciun, iar în staţiile noastre se auzeau de ore bune cântece de Crăciun de acasă.”
Pe 24 Decembrie, cele două părţi au hotărât să facă un armistiţiu de dragul sărbătorilor. Mai mulţi soldaţi britanici, germani şi câţiva francezi s-au întâlnit în zona dintre tranşee şi au făcut schimb de cadouri, au povestit, şi-au îngropat morţii şi au cântat colinde. Ba au şi jucat un meci de fotbal.
Soldaţii care au participat la acest armistiţiu au refuzat mai apoi să lupte unii împotriva altora, superiorii lor fiind nevoiţi să îi trimită să lupte pe alte fronturi.

Soldatii britanici si germani in timpul armistitiului din 1914
De-a lungul frontului de Vest se estimează că aproximativ 100,000 de soldaţi britanici şi germani au luat parte la armistiţii neoficiale cu ocazia Crăciunului în anul 1914. Primul armistiţiu a avut loc pe 24 decembrie 1914, între trupele germane şi britanice în regiunea Ypres, în Belgia.
Povestea armistiţiului de Crăciun ne demonstrează că omenia nu se pierde niciodată, nici măcar în atrocităţile războiului.
În 2005, regizorul Christian Carion a scris şi regizat fimul Joyeux Noel, care spune povestea acestui armistiţiu din timpul primului război mondial. Filmul a obţinut o nominalizare la ediţia a 78a a premiilor Oscar pentru cel mai bun film străin.
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.