ADVENT,  CRACIUN

12 Decembrie – Craciunul anilor ’40 si ’50

Crăciunul pe vremea bunicilor era o sărbătoare petrecută în familie, alături de cei dragi. Cei mici îl aşteptau nerăbdători pe Moş Crăciun, care le aducea hăinuţe, dulciuri sau jucării.Totul se reducea la bucuria de a fi împreună, de a colinda şi de a petrece momente frumoase alături de cei dragi.

1_28
Sursa foto: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/craciunul-interbelic-mos-clatun-mos-clatunii

 Pe vremea bunicilor

Bunica mea îmi povestea cum sărbătoreau Crăciunul atunci când erau ei copii. Stră-bunicul meu fiind în armată, familia s-a mutat destul de des: de la Rupea, la Saschiz, la Sighişoara, Mediaş sau Alba, aşa că de cele mai multe ori Crăciunul era sărbătorit doar cu familia: mama, tata şi copiii. Ei împodobeau bradul cu globuri, lumânări, mere şi nuci, iar mama le cânta colinde: Nouă azi ne-a răsărit, Mărire întru cele înalte sau O, ce veste minunată.

 

Cu toate că nu aveau parte de toate produsele pe care le avem azi în supermarketuri, stră-bunica mea le pregătea dulciuri, prăjituri şi cozonaci, alături de tradiţionalele sarmale.
“Ţin minte că a fost un an în care nu am apucat să avem un brad de Crăciun”, îşi aduce aminte buni. “Atunci a venit tata cu un pin acasă.” Chair dacă era ne plăcut la atingere şi înţepa, au împodobit pinul cu podoabele pe care le aveau şi s-au bucurat împreună de Sărbători.
Tot de la bunica am învăţat să fac un ornament handmade, o steluţă din hârtie, pe care am să v-o prezint în detaliu într-un din zilele ce urmează. 🙂
Moşul Coca Cola

Cam în aceeaşi perioadă au apărut reclamele Coca-Cola, care îl prezintă pe Moş Crăciun, aşa cum îl ştim noi astăzi – un bătrânel durduliu, cu barba deasă şi albă, îmbrăcat în roşu.

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.