INSPIRATION,  LIFESTYLE,  TRAVEL

Friday Inspiration (4) – Chiria de 0,88 Euro, Fuggerei, Augsburg

De data asta la rubrica Friday inspiration am decis să apelez la un articol scris pe blogul LMUErasmus cât timp am studiat la München anul trecut. Pe parcursul semestrului, fiecare a trebuit să scriem câte un articol, având însă grijă ca tema aleasă de noi să nu mai fi fost atinsă de colegii noştri, sau dacă a fost, să găsim un unghi nou. Eu am scris atunci despre povestea ansamblului de locuinţe sociale cu cea mai mică chirie din lume – Fuggerei. (vedeţi varianta în engleză aici)
Am decis totuşi să vă povestesc puţin despre acel loc şi despre ce îl face atât de deosebit.
Augsburg este un mic oraş universitar situat la 50 km de München, fiind al treilea oraş ca mărime din Landul Bavaria. Numele oraşului provine din perioada romană, din numele provinciei Augusta Vindelicorum, înfiinţată de către împăratul roman Augustus ca şi castră în anul 15 î.Hr. Astfel Fuggerstadt (oraşul Fugger) este unul dintre cele mai vechi oraşe din Germania.
DSC_8601
Fuggerei a fost înfiinţată în 1521 de către Jakob Fugger der Reiche (n.a. cel bogat) sub forma unui aşezământ rezidenţial destinat oamenilor nevoiaşi, fiind astfel cea mai veche aşezare socială din lume. Până acum nimic special, aţi spune. 🙂

DSC_8597
Ei bine, partea cu adevărat deosebită a poveştii abia acum urmează. Oamenii care locuiesc în Fuggerei plătesc şi astăzi aceeaşi chirie care se plătea în Evul Mediu – 1 Gulden Roman pe an, echivalentul a 0.88 EUR sau 3.9 RON. Pe lângă chiria modică, rezidenţii, care trebuie să fie născuţi în Augsburg, promit să se roage pentru fondatorul aşezării şi pentru familia sa de trei ori pe zi.

DSC_8609
Astăzi aproximativ 150 de oameni numesc Fuggerei acasă. Aceştia locuiesc în 140 de apartamente împărţite în 67 de case. Unul dintre rezidenţii faimoşi ai aşezării este Maestrul Mason Franz Mozrat, stră-bunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart.

DSC_8600

 

Pe lângă aceşti locuitori şi casele lor îngrijite, Fuggerei mai găzduieşte un muzeu, un apartament model, un restaurant cu tradiţionalul Biergarten bavarez, dar şi un buncăr din cel de-al doilea Război Mondial.
DSC_8604
Vouă v-ar plăcea să locuiţi într-o asemena comunitate?

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.