Uncategorized

Will.KOMM.en am Teggernsee

Am o materie la facultate în cadrul căreia toţi studenţii străini contribuim la un blog: lmuerasmus.wordpress.com.  Acesta urmăreşte să prezinte lumii cum vedem noi, studenţii Erasmus, viaţa şi lumea în München. Săptămâna trecută a venit rândul meu să scriu o postare şi cu toate că avea deja câteva idei, excursia făcută de 1 mai la tradiţia ridicării pomului de mai la Gmud am Teggernsee a câştigat şi a devenit astfel tema articolului meu.

Dar pentru că ştiu că mulţi nu ştiţi germană, m-am hotărât să postez aici varianta în română a articolului pentru că este o tradiţie foarte frumoasă, tipic bavareză.

Tradiţia ridicării pomului de mai, das Maibaumaufstellen cum o numesc germanii, sărbătoreşte venirea primăverii. Pomul de mai se ridică în Gmud o dată la 5 ani. Copacul este de obicei donat de unul dintre locuitorii satului şi este pregătit pentru ziua de 1 mai. Ridicarea copacului trebuie să fie făcută exclusiv de forţă omeneasască, astfel că toţi bărbaţii din sat contribuie la acest proces îndeungat care începe în dimineaţa  zilei de 1 mai. La ora 12 pomul trebuie să fie gata ridicat.

Toţi locuitorii satului, cu mic, cu mare, participă la acest eveniment şi profită de ocazie pentru a purta faimoasele Dirndl şi Lederhosen, costumele tradiţionale bavareze.După ridicarea pomului, toată lumea se mută în Biergarten unde bea bere, mănâncă Weisswurst sau Leberkaese cu salată de cartofi şi se distrează până după-masa.

Pe lângă tradiţia ridicării pomului de mai, Gmud se află pe malul unuia dintre multele lacuri din Bavaria, Tegernsee, unde am avut ocazia să ne petrecem după-masa.

De pe ponton ai senzaţia că te afli în mijlocul apei, iar în depărtare se văd Alpii. 

Spre seară ne-am îndreptat spre gară nu înainte de a ne promite că la vară ne vom întoarce acolo să facem baie şi să ne relaxăm.

Gmud am Teggernsee este un sătuc pitoresc unde cu siguranţă îţi poţi petrece o mini-vacanţă departe de forfota oraşului.

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.